Lovasegyesület

 
Az egyesület tevékenységének rövid bemutatása :
 
A Piliscsabai Lovas Egyesület 1999-ben alakult a piliscsabai lovasélet támogatására. Nonprofit szervezetként nagyon sok gyereknek és fiatalnak nyújtott lehetőséget a lovaglás alapjainak megismeréséhez. Sérültek számára elérhetővé vált a lovasterápia, ami a községünkben működő két intézmény (FÉBÉ Mozgáskorlátozottak Otthona és a SUMMA VITAE Értelmi Fogyatékosok Otthona) lakói igényeit igyekszik kielégíteni. Rajtuk kívül egyre többen jönnek Budapestről és környékéről sérült gyermekükkel.
Egyesületünk jelenleg 6 lovat tart egy 2004 májusában megvett ingatlanon. Az ingatlan területén egy parasztház (két szoba, konyha, tároló helységek) áll, folytatólagosan hat boxos istállót alakítottunk ki, továbbá rendelkezésünkre áll egy lovaspálya is, amire szeretnénk egy fedeles lovardát is építeni.
Az egyesületünk 3 fő tevékenység köré összpontosít.
1.
A cserkészet támogatásával biztosítja az egyébként nem önálló jogi személyiségű csapat pénzügyi működőképességét. Mivel a csapatban sok a ?nagy családból? származó gyermek ezért különösen fontos, hogy a gyermekek anyagi okok miatt ne kényszerüljenek lemondani a táborokról és portyákról. Ezen kívül elindítottuk a lovas cserkész szakágat és a regős szakágat is. 108 cserkész (ebből 35 lovascserkész).
2.
Lovas oktatása, ami heti rendszerességgel folyik egy lovasedzővel. Egyre nagyobb igényt tartanak a lovaglásra környezetünkben. Oktatás formái: futószárazás, osztálylovaglás, tereplovaglás. A lovaglás formáinak lehetőségei: díjlovaglás és díjugratás tanulása. Több tehetséges fiatal lovasunk is van, akiket majd szeretnénk versenyeztetni. Minden nyáron több lovastábort is szervezünk. 65 lovas
Lovasterápia is folyik egy szakember (gyógypedagógus és lovasterepeuta) segítségével és egy lovasedzővel, aki a Magyar Lovasterápia Szövetség segítőképző tanfolyamát végezte el. 2002 májustól elkezdtük a lovasterápiát (hippoterápiát és gyógypedagógiai lovaglást), így adva lehetőséget a mozgáskorlátozottak és értelmi fogyatékosok terápiás lovagoltatására. 2003 júniusától a gyógypedagógiai lovastornát kezdtünk el oktatni, ami magatartási és tanulási zavarokkal küzdő gyerekek számára ajánljuk. Jelenleg két terápiára alkalmas lóval, heti négy alkalommal szervezünk lovasterápiát. Minden nyáron rendezünk lovasterápiás tábort. Továbbá tervezünk évente egy házi versenyt a lovasterápiában résztvevőknek is, ahol éves munkánk eredményét mutathatjuk be. 30 sérült.
3.
Adomány gyűjtésünk célja:
Az ingatlan teljes akadálymentesítése és a végleges működési engedélyhez szükséges vizesblokk elkészítése, valamint a lovászlakás és a tetőtéri vendégszobák kialakítása, hogy a földszinti két helyiség elnyerhesse eredetileg tervezett funkcióját mint cserkészotthon és gyógytorna szoba.