Zirci Ciszterci Apátság
 

A Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontja lélekemelő környezettel, impozáns kiállításokkal és hazánk legmagasabb fekvésű fás gyűjteményével várja a látogatókat. Fontos cél, hogy a Zirci Ciszterci Apátság a 21. század embere számára is mintegy a „nyugalom szigete” legyen. A látogató mind vizuálisan, mind atmoszférája szempontjából egy olyan világba érkezzen, amely eltér a megszokottól, és kulturált pihenést, ismeretszerzést, valamint a szabadidő minőségi eltöltését szolgálja. 

Bővebb információ itt, vagy az apátság honlapján taláható.

Középkori templomok útja Szatmárban
 

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 támogatásával, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és a Szatmár Megyei Tanács együttműködésében, „Középkori templomok útja Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megyékben" címen született meg az a tematikus útvonal, amely ezzel, a Kárpát-medencében is egyedülálló vallási és kulturális örökséggel szeretné mélyrehatóan megismertetni az érdeklődőket. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területéről húsz, míg Szatmár megyéből tíz templom része a középkori templomok útjának.

Az érdeklődők a temple-tour.eu honlapon történő látogatásuk alkalmával ízelítőt kaphatnak e páratlan kulturális örökségből és talán kedvet is kapnak az útvonal személyes bejárására. A virtuálus látogatást követően valóságos vendégei lehetünk ennek a vidéknek, megismerhetjük azt a középkori örökséget, amelyet a falusi közösségek és egyházközségek hagytak az utókorra Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár településein.

Ipolyszalka

Az ipolyszalkai tájház 
néprajzi kirándulás

Kellemes kirándulási lehetőség a Felvidék Ipoly-menti részének meglátogatása. Mivel ez a terület közel van hozzánk, akár egy egynapos családi túra alkalmával is sok érdekes látnivalót nézhetünk meg. Utazhatunk gépkocsival vagy - kihasználva a vasúti kerékpárszállítás lehetőségét - kerékpárral is.

Ipolyszalkán gyereknek és felnőttnek is érdekes program a Tájház meglátogatása. A Tájházat 2003-ban alakította ki az Ipolymenti Kulturális és Turisztikai Társaság egy, a vidékre jellemző régi ház felújításával. Azóta az év minden részében egynapos programokat szerveznek osztályok, csoportok részére. Lehetőség van a ház kézműves műhelyében, eredeti szövőszéken szőnyeget szőni, de más egyéb kézművesfoglalkozásba is be lehet kapcsolódni. A szönyegszövés mellett válaszható kosárfonás, nemezelés, hímzés, kötélverés, üvegfestés, játék- és képkészítés, mézeskalácskészítés és még sok egyéb érdekes foglalatosság.
A Tájházban bemutatják a korabeli élet jellemző eszközeit, a régi berendezési tárgyakat, bútorokat. Az udvaron működő és napi használatban lévő kemence várja a vendégeket, melyben rendszeresen sütnek lepényt vagy kenyeret.
Kívánságra lovaglási és lovaskocsikázási lehetőséget biztosítanak a környéken. Feledhetetlen élmény lehet lovaskocsival a szalkai pincefalu meglátogatása.
Aki több időt töltene el, annak matracos szállást biztosítanak a Tájház tetőterében, ahol akár 30 fő is elfér.
További információ a Tájház honlapján található.

 
Piliscsaba Római Katolikus templomaiElérhetőségek